Úvod Novinky Tipy z programu
Počas Dňa víťazstva nad fašizmom pripravila RTVS pestrý program
Počas Dňa víťazstva nad fašizmom pripravila RTVS pestrý program

Počas Dňa víťazstva nad fašizmom pripravila RTVS pestrý program

Dnešné vysielanie bude patriť pripomienke najtragickejšieho obdobia.

V stredu, 8. mája, si vysielaním na RTVS pripomenieme Deň víťazstva nad fašizmom. Pre divákov aj poslucháčov je pripravený pestrý rozhlasový a televízny program.

Vysielanie na Jednotke

Na obed o 12:05 si nenechajte ujsť príbeh z prostredia slovenskej dediny v období druhej svetovej vojny Ako sa Vinca zaťal. Vojnová tematika pokračuje aj v nasledujúcom vysielaní na Jednotke. V podvečernom čase o 17:30 na vás čaká vojnová dráma Deň, ktorý neumrie so Štefanom Kvietikom.

Deň, ktorý neumrie.png

Večer o 22:05 je pripravený skutočný príbeh z Nemecka v roku 1945. Film Plán A rozpráva o tajnej operácii Židov, ktorí sa po hrôzach spôsobených holokaustom rozhodli pomstiť nemeckému národu. Vypracujú tajný plán, ako zavraždiť 6 miliónov Nemcov.

plan a.png

Vysielanie na Dvojke

Dvojka prinesie niekoľko dokumentov, ktorými si pripomenie historické udalosti a spomienky pamätníkov. Do vysielania zaradila diela nedávnej produkcie, ale aj archívne klasiky.

Edita Grosmanová sa ocitla v dievčenskom transporte do Osvienčimu. Svoj príbeh o hrôzach holokaustu a návrate do rodného mesta vyrozpráva o 20:10 v dokumente Anjel z Humenného.

Ladislav a Edita Grosman-foto-Post Bellum.jpg

Po jej príbehu nasleduje dokument Deti chaosu – siroty 2. svetovej vojny, ktorý pripomenie tragédiu mnohých detí z tohto obdobia. A v neskoršom čase o 22:10 uvidíte tiež oceňovanú snímku Nickyho rodina.

Rozhlasové vysielanie

Dnešnému Dňu víťazstva nad fašizmom bude venované aj rozhlasové vysielanie.

Nora Gubková privíta v relácii Hosť Rádia Slovensko vojenského publicistu Miroslava Minára. V éteri rádia porozpráva o historických udalostiach a o aktivitách Armády Slovenskej republiky za posledných 30 rokov. Dagmar Mozolová prinesie rozhovory s ľuďmi, ktorí prežili útrapy druhej svetovej vojny. Dnes dosahujú vek takmer 100 rokov a ich rozprávania sú pre nás najcennejšími prameňmi poznania.

Rádio Regina Západ odvysiela o 16:05 Bratislavský trojuholník symbiózy. Príbeh, v ktorom sa uzavrel trojuholník Bratislava – Viedeň – Budapesť rozpráva aj o tolerancii k rôznych národnostiam, náboženstvá a vzájomnom rešpekte.

Rádio Regina Stred si v relácii Štvorlístok bude spomínať na deň ukončenia vojnových hrôz so Zväzom protifašistických bojovníkov v Jasení. Rádio Regina Východ poskytne o 11:05 živé vstupy z Vojenského múzea vo Svidníku. A o 14:05 odvysiela rozhlasovú hru Šepot, prostredníctvom ktorej predstaví inšpiratívne osudy žien.

Rádio Devín si hrôzy vojny pripomenie najmä hudbou. Poobede o 14:00 odznie aj rozhlasová poviedka Ľuda Zúbka z roku 1947. Odzrkadľuje tragické udalosti, kedy o život prišlo 50tisíc ľudí. V relácii Na tému hudba o 19.00 h budú rozprávať hostia Róbert Švarc a Branko Ladič o cenzúre umenia v časoch Tretej ríše, o umelcoch židovského pôvodu a mnohých smutných osudoch.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia